Månadsutdelare: Horizon Technology Finance

 



Det här är en aktie jag ägt ett tag och tycker är värd att skriva lite om. När jag köpte mina första Horizon aktier på Avanza i början av 2019 var antalet ägare inte så många men nu är det uppe i 312 stycken. Det är en utdelningsaktie med månadsvis utdelning.

Företaget startade 2004 och huvudkontoret finns i Farmington, Connecticut USA.

Tickern är NASDAQ: HRZN.

Bolaget är BDC  busniess development company, kort sagt ett företag som lånar ut pengar till medel till små företag som kan ha svårt att få lån på en vanlig bank. Horizon har investerat mer än 2 miljarder dollar i riskkapitallån till mer 250 växande företag.

 

Horizon Technology Finance fokuserar på fyra olika marknader.

·         Teknologi

·         Livsvetenskap

·         Hållbarhet

·         Information och tjänster för vård


Inom teknikinvesteringar är tyngdpunkten på dataanalys, nätverk, internet och media, trådlös kommunikation, molntjänster, programvara och en hel del annan ny teknik.

Inom livsvetenskapsföretagen är tyngdpunkten på specialmedicin, genetik, bioteknik, medicinskutrustning, läkemedelsleveranser, plus en del till.

Inom hållbarhet är tyngdpunkten på energieffektivitet, gröna byggmaterial, alternativa bränslen, foodtech, vattenteknik och en del annan hållbarhetsteknik.

Inom information och tjänster för vård är tyngdpunkten på medicinska journaler, diagnostik, programvara för att underlätta och hantera för patienter.


Teknologi är den största utav grupperna. Men även inom den gruppen är den mycket diversifierad åt olika håll.

Horizon har en bra blandning av bolag med tillväxt och stabilitet. Horizon investerar långsiktigt i bolag som dom tror har chans till tillväxt bland annat.

Företaget har en storlek på portföljen på nästan 320 miljoner dollar sett till ett börsvärde på drygt hälften av det beloppet.

Då Horizon har en historia av hög direktavkastning just nu runt 10 procent kan det kännas lockande att investera här. Dom sänkte sin utdelning 2016 från 11,5 amerikanska cent till 10 cent per månad. Där har den sedan varit oförändrad men växer bolaget finns det möjligheter att den höjs. Även åt andra hållet om bolaget inte skulle leverera.

BDC har krav på sig att dela ut minst 90 procent av inkomsterna. Men man delar ut nästan 100 procent av inkomsterna så det kan ju kännas som ganska små marginaler.

Så för mig är det en trevlig månadsutdelningsaktie i portföljen som jag med största sannolikhet kommer äga länge. Men det är mina egna tankar och inga råd om aktieköp.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

5 nya spartips

Automatiskt månadssparande i AMF Aktiefond Småbolag

En ny utdelningsaktie till portföljen